onsdag 20 juni 2012

Bröd med korn i ger bättre sockervärde.

Recept: Håll blodsockret i schack med kornbröd

Bröd med stor mängd hela korn till frukost reglerar blodsockret resten av dagen. Ladda med tålamod för att hitta hela korn i butiken. Håll utkik efter matkorn i rishyllan. Leva har bakat och smakat. Frukostbullar med korn, 15 st
2 dl matkorn
5 dl vatten
25 g jäst
1 dl krossat linfrö
0,5 msk salt
5–6 dl fullkornsvetemjöl

Koka upp korngrynen med 2 dl vatten, koka i fem minuter. Häll det i bakskålen, häll på återstående 3 dl vatten och låt svalna till strax under 37 grader. Smula i jästen och tillsätt linfrö. Arbeta in fullkornsvetemjöl och salt. Låt degen jäsa i ca 40 minuter. Forma den lite kladdiga degen till en rulle med mjölade händer och skär i 15 bitar, rulla till bullar och lägg på plåt. Ugnsvärme, 250 grader, sänk till 200 grader när bullarna sätts in mitt i ugnen. Grädda i ca 16 minuter.
Tips! Hela kokta korn är också ett utmärkt alternativ till potatis, ris eller pasta eftersom kvällens måltid har effekt på blodsockret efter nästa dags frukost.

Texten är hämtad från:
Ur Leva med Diabetes nummer 7 2007
Jag har själv sett en positiv effekt på blodsockret när jag började med bröd med hela korn:-) Dessutom ger det en mättnadskänsla:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar